Naast mijn werk voor verschillende opdrachtgevers heb ik ook nog een eigen project: de site OverWerk. Hier interview ik mensen over hun baan. Want werk is zoveel meer dan je inkomen: het geeft ook zingeving, vult een groot deel van ons leven en is bepalend voor onze identiteit. Daarom interview ik steeds iemand die een bijzondere, belangrijke, of onbegrijpelijke baan heeft. In deze blog lees je het begin van mijn interview uit 2022 met Aniek Moonen, klimaatlobbyist en voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.

Aniek Moonen – voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging & klimaatlobbyist

Aniek Moonen (1997) is iemand die ik bewonder. Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging (JKB) is ze eindverantwoordelijk voor het werk van 90 vrijwilligers, waarvan ik er overigens eentje ben. Ook lobbyt ze met een JKB-team succesvol bij de top van de Nederlandse politiek.

In dit interview lees je wat je doet als voorzitter van een jongerenorganisatie. Spoiler: jezelf knijpen als je aan tafel zit bij premier Mark Rutte, klimaatminister Rob Jetten en koning Willem-Alexander.

Wat de organisatie doet: Jonge Klimaatbeweging

De Jonge Klimaatbeweging is een jongerenorganisatie die sinds 2016 lobbyt voor ambitieuzer klimaatbeleid. Hiervoor spreekt de JKB met politici, ambtenaren en mensen uit het bedrijfsleven.

Verder richt de organisatie zich natuurlijk ook op jongeren. De vrijwilligers geven gastlessen op mbo-scholen, ze organiseren klimaat-gerelateerde trainingen en ze delen klimaatupdates via social media. Ook werkt de JKB met vele jongerenorganisaties aan de Jonge Klimaatagenda – een visiedocument voor de wereld in 2040.

Wat je doet als voorzitter en klimaatlobbyist

Aniek staat dus aan het hoofd van de JKB. Hierbij heeft ze zowel een externe als interne rol, waaraan ze in totaal zo’n 35 uur per week besteedt.

“Intern ben ik de voorzitter van allerlei vergaderingen, waaronder met het bestuur, met voorzitters van werkgroepen en van bijpraatsessies met alle JKB’ers. Het is mijn taak om bij te houden wat er in werkgroepen gebeurt en dat dingen niet dubbel gebeuren.”

“Extern ben ik vooral ‘het gezicht van de JKB’. Ik doe de woordvoering namens de organisatie, waarbij ik spreek met media, politici en bedrijven. Zo zorg ik dat onze organisatie overal zichtbaar is, en zoek ik tegelijkertijd altijd en overal naar samenwerkingspartners.”

Lees verder op OverWerk.nu