Verwachtingen versus de realiteit

Sinds het voorjaar houden twee zinnetjes van de cabaretier Bo Burnham mij bezig: “You pray so badly for heaven, knowing any day might be the day that you die. But maybe life on earth could be heaven, doesn’t just the thought of it make it worth a try?

Het maakt dan niet uit of je als een rentmeester goed wilt zorgen voor ‘de schepping’, of dat je als atheïst goed wilt zorgen voor de enige wereld die je hebt. Linksom of rechtsom wil ik daarom met mijn bedrijf die wereld beschermen en verbeteren. Hoe bescheiden mijn bijdrage ook is. Maar als jij ook meedoet, verdubbelt die bijdrage al. Lees dus snel verder.

netwerken-bij-qommunity

Duurzame opdrachtgevers

Expectation…

Of je nou wilt vliegen op waterstof of alle lampen in huis wilt vervangen door energiezuinige varianten – tastbare doelstellingen helpen je vooruit. Mijn doel: ik wil dat uiterlijk in 2024 al mijn opdrachtgevers werken aan de Sustainable Development Goals. Elk jaar scherp ik mijn tussendoel aan. Dit jaar wil ik dat 25% van mijn opdrachten SDG-gerelateerd zijn, volgend jaar mik ik op minstens 50% en in 2023 op minstens 75%.

…Reality

De vega-hamvraag luidt: wanneer is iets SDG-gerelateerd?

Als je al jaren werkt voor een consultantbureau dat alleen in het laatste jaar de omslag maakt naar SDG’s, tel je dat mee? Of een vermogensbeheerder waar je zowel algemene communicatie deed als communicatie voor het ‘Sustainability Centre’? Of werk voor de afdeling Vakbekwaamheid bij de brandweer?

Afhankelijk van de definitie kom ik dit jaar uit tussen de 39% en 50% SDG-gerelateerde opdrachten. Als je een hanteerbare definitie hebt, hoor ik graag van je. Hieronder zie je aan welke SDG’s ik werk(te).

Duurzaam bankieren

Expectation…

Duurzaam bankieren is een makkelijke manier om impact te maken met je geld. De vuistregel: zeg je rekening op bij ING, Rabobank of ABN Amro en stap over naar ASN, Triodos of Bunq. Overstappen is niet zo ingewikkeld als je denkt, dus doe dat vooral.

Zelf stapte ik in 2018 over van ING naar ASN. In 2021 stapte ik vervolgens over naar Bunq, omdat ik alleen daar mijn geavanceerde (en wellicht idiote) administratiesysteem met achttien rekeningnummers op kon zetten. Bunq plant een boom voor elke €100 die je uitgeeft en is simpelweg de beste bank als je het leuk vindt om volledige controle te hebben over je geld en je uitgaven.

…Reality

Bunq zegt inmiddels 5 miljoen bomen te hebben geplant. Best wel vet. Ze delen er alleen weinig concrete content over en ze verwijzen voor bewijs altijd door naar hun partner. Als content marketeer vraag ik mij af waarom ze dat doen. Is de praktijk minder aantrekkelijk dan de theorie? En bij de berekening van je eigen CO2-compensatie vergeten ze de verborgen impact. Desalniettemin denk ik dat bankieren bij Bunq helpt.

Overigens is bomen planten een aardige start, maar het is niet dé oplossing voor het klimaat. Wil je de uitstoot van de VS compenseren met bomen? Dan heb je schijnbaar de helft van het héle aardoppervlak nodig. En voor de compensatie van alle uitstoot sinds de industriële revolutie hebben we naar verluid vier Aardes nodig.

Bij duurzaam bankieren stuitte ik ook op praktische drempels; ING was de enige bank waar mijn vriendin en ik een hypotheek kunnen krijgen. Daardoor zitten we ook vast aan een gezamenlijke rekening bij ING.

Duurzaam pensioen

Expectation…

Over geld sproken: als ondernemer heb je de last én de luxe om zelf je pensioen te regelen. In tegenstelling tot actieve ambtenaren die het ABP willen verduurzamen, kan ik dat gewoon per direct zelf doen. Daarom beleg ik een deel van mijn vermogen in een duurzaam beleggingsfonds van Kempen. De kosten zijn hier hoger dan bij de goedkoopste ETF’s, omdat Kempen mensen in dienst heeft die bedrijven aansporen om sneller te verduurzamen. Daar staat tegenover dat ze een hoger duurzaam rendement hebben (lees het boek Duurzaam Kapitalisme als je hier meer over wilt weten).

…Reality

Beleggers weten dat je je vermogen moet spreiden. Dat betekent dat het risicovol is om je geld in een select groepje aandelen te investeren. Naast het Kempen-fonds heb ik meer spreiding nodig, maar zelfs bij het Financieele Dagblad weten ze niet zo goed wat dan het beste is. Daarom heb ik voor nu veiligheidshalve de helft van mijn pensioengeld belegd in een algemeen (niet op duurzaamheid gericht) fonds.

Duurzaam doneren:

Expectation…

Een (ruime) helft van mijn opdrachtgevers is nog niet SDG-gerelateerd. Freelance collega Marijke Tadema heeft er een mooie wijsheid voor. “Soms moet je geld uit de oude economie accepteren om geld in de nieuwe economie te krijgen.” Omdat ik meer verdien dan ik nodig heb, schenk ik daarom 1% van mijn inkomen aan goede doelen. Meer betalen voor duurzame producten kun je wat mij betreft ook zien als een vorm van doneren, maar dat laat ik verder buiten beschouwing.

…Reality

Als je genoeg verdient, is 1% van je inkomen schenken niet ingewikkeld. Het ‘probleem’ is dat ik mijn schenkingen allemaal voor minstens vijf jaar vastleg, terwijl mijn zzp-inkomen elk jaar behoorlijk fluctueert. Zo verdiende ik in mijn tweede ondernemersjaar 25% meer dan het jaar ervoor. Vorig jaar ging ik er juist 10% op achteruit, maar dit jaar vlieg ik met 35% omhoog. Daarom heeft mijn ‘schenkingenpotje’ nu zo’n 150 euro over. Maar misschien is er volgend jaar juist een tekort.

Vorig jaar had ik overigens als doel om ook 4% te investeren via duurzame crowdfundingprojecten, maar dat blijkt te omslachtig en inflexibel. Dat doel heb ik afgeschoten en vervangen door het duurzame pensioen.

Duurzame actie

De overheid en bedrijven zijn wat mij betreft verantwoordelijk voor het drastisch versnellen van verduurzaming, de burgers volgen dan vanzelf. Desalniettemin kun ook jij gewoon vandaag beginnen. Verdubbel je onze impact met de man in the mirror?

Verwachtingen versus de realiteit

Sinds het voorjaar houden twee zinnetjes van de cabaretier Bo Burnham mij bezig: “You pray so badly for heaven, knowing any day might be the day that you die. But maybe life on earth could be heaven, doesn’t just the thought of it make it worth a try?

Het maakt dan niet uit of je als een rentmeester goed wilt zorgen voor ‘de schepping’, of dat je als atheïst goed wilt zorgen voor de enige wereld die je hebt. Linksom of rechtsom wil ik daarom met mijn bedrijf die wereld beschermen en verbeteren. Hoe bescheiden mijn bijdrage ook is. Maar als jij ook meedoet, verdubbelt die bijdrage al. Lees dus snel verder.

netwerken-bij-qommunity

Duurzame opdrachtgevers

Expectation…

Of je nou wilt vliegen op waterstof of alle lampen in huis wilt vervangen door energiezuinige varianten – tastbare doelstellingen helpen je vooruit. Mijn doel: ik wil dat uiterlijk in 2024 al mijn opdrachtgevers werken aan de Sustainable Development Goals. Elk jaar scherp ik mijn tussendoel aan. Dit jaar wil ik dat 25% van mijn opdrachten SDG-gerelateerd zijn, volgend jaar mik ik op minstens 50% en in 2023 op minstens 75%.

…Reality

De vega-hamvraag luidt: wanneer is iets SDG-gerelateerd?

Als je al jaren werkt voor een consultantbureau dat alleen in het laatste jaar de omslag maakt naar SDG’s, tel je dat mee? Of een vermogensbeheerder waar je zowel algemene communicatie deed als communicatie voor het ‘Sustainability Centre’? Of werk voor de afdeling Vakbekwaamheid bij de brandweer?

Afhankelijk van de definitie kom ik dit jaar uit tussen de 39% en 50% SDG-gerelateerde opdrachten. Als je een hanteerbare definitie hebt, hoor ik graag van je. Hieronder zie je aan welke SDG’s ik werk(te).

Duurzaam bankieren

Expectation…

Duurzaam bankieren is een makkelijke manier om impact te maken met je geld. De vuistregel: zeg je rekening op bij ING, Rabobank of ABN Amro en stap over naar ASN, Triodos of Bunq. Overstappen is niet zo ingewikkeld als je denkt, dus doe dat vooral.

Zelf stapte ik in 2018 over van ING naar ASN. In 2021 stapte ik vervolgens over naar Bunq, omdat ik alleen daar mijn geavanceerde (en wellicht idiote) administratiesysteem met achttien rekeningnummers op kon zetten. Bunq plant een boom voor elke €100 die je uitgeeft en is simpelweg de beste bank als je het leuk vindt om volledige controle te hebben over je geld en je uitgaven.

…Reality

Bunq zegt inmiddels 5 miljoen bomen te hebben geplant. Best wel vet. Ze delen er alleen weinig concrete content over en ze verwijzen voor bewijs altijd door naar hun partner. Als content marketeer vraag ik mij af waarom ze dat doen. Is de praktijk minder aantrekkelijk dan de theorie? En bij de berekening van je eigen CO2-compensatie vergeten ze de verborgen impact. Desalniettemin denk ik dat bankieren bij Bunq helpt.

Overigens is bomen planten een aardige start, maar het is niet dé oplossing voor het klimaat. Wil je de uitstoot van de VS compenseren met bomen? Dan heb je schijnbaar de helft van het héle aardoppervlak nodig. En voor de compensatie van alle uitstoot sinds de industriële revolutie hebben we naar verluid vier Aardes nodig.

Bij duurzaam bankieren stuitte ik ook op praktische drempels; ING was de enige bank waar mijn vriendin en ik een hypotheek kunnen krijgen. Daardoor zitten we ook vast aan een gezamenlijke rekening bij ING.

Duurzaam pensioen

Expectation…

Over geld sproken: als ondernemer heb je de last én de luxe om zelf je pensioen te regelen. In tegenstelling tot actieve ambtenaren die het ABP willen verduurzamen, kan ik dat gewoon per direct zelf doen. Daarom beleg ik een deel van mijn vermogen in een duurzaam beleggingsfonds van Kempen. De kosten zijn hier hoger dan bij de goedkoopste ETF’s, omdat Kempen mensen in dienst heeft die bedrijven aansporen om sneller te verduurzamen. Daar staat tegenover dat ze een hoger duurzaam rendement hebben (lees het boek Duurzaam Kapitalisme als je hier meer over wilt weten).

…Reality

Beleggers weten dat je je vermogen moet spreiden. Dat betekent dat het risicovol is om je geld in een select groepje aandelen te investeren. Naast het Kempen-fonds heb ik meer spreiding nodig, maar zelfs bij het Financieele Dagblad weten ze niet zo goed wat dan het beste is. Daarom heb ik voor nu veiligheidshalve de helft van mijn pensioengeld belegd in een algemeen (niet op duurzaamheid gericht) fonds.

donaties-goed-doel-sdg-jorit-hajema.jpg

Duurzaam doneren:

Expectation…

Een (ruime) helft van mijn opdrachtgevers is nog niet SDG-gerelateerd. Freelance collega Marijke Tadema heeft er een mooie wijsheid voor. “Soms moet je geld uit de oude economie accepteren om geld in de nieuwe economie te krijgen.” Omdat ik meer verdien dan ik nodig heb, schenk ik daarom 1% van mijn inkomen aan goede doelen. Meer betalen voor duurzame producten kun je wat mij betreft ook zien als een vorm van doneren, maar dat laat ik verder buiten beschouwing.

…Reality

Als je genoeg verdient, is 1% van je inkomen schenken niet ingewikkeld. Het ‘probleem’ is dat ik mijn schenkingen allemaal voor minstens vijf jaar vastleg, terwijl mijn zzp-inkomen elk jaar behoorlijk fluctueert. Zo verdiende ik in mijn tweede ondernemersjaar 25% meer dan het jaar ervoor. Vorig jaar ging ik er juist 10% op achteruit, maar dit jaar vlieg ik met 35% omhoog. Daarom heeft mijn ‘schenkingenpotje’ nu zo’n 150 euro over. Maar misschien is er volgend jaar juist een tekort.

Vorig jaar had ik overigens als doel om ook 4% te investeren via duurzame crowdfundingprojecten, maar dat blijkt te omslachtig en inflexibel. Dat doel heb ik afgeschoten en vervangen door het duurzame pensioen.

Duurzame actie

De overheid en bedrijven zijn wat mij betreft verantwoordelijk voor het drastisch versnellen van verduurzaming, de burgers volgen dan vanzelf. Desalniettemin kun ook jij gewoon vandaag beginnen. Verdubbel je onze impact met de man in the mirror?

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht! Dat kan via onderstaande knop of op info@jorithajema.nl.

NEEM CONTACT OP

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht!

NEEM CONTACT OP