Prolepsis, zo noem je de Andersomliner van Arjen Lubach

Opvallend, dat is het taalgebruik van Achtuurjournaalpresentator Rob Trip. Niet dagelijks hoef je te kijken naar het best bekeken journaal van Nederland, een enkele keer is genoeg om op te merken hoeveel zinnen een opvallende opbouw hebben. De Prolepsis, dat is het stijlfiguur dat in veel uitzendingen wordt gebruikt.

Stijlfiguur

Het grammaticaal geïsoleerd vooropplaatsen van een woord of woordgroep waarop men de nadruk wil leggen, zo staat dit stijlfiguur opgeschreven in Retorische kritiek van Antoine Braet. Een voorbeeld, daarvan is er één ter verduidelijking opgenomen in het handboek van Braet: “Parallellismen en antithesen, ook dat zijn woordfiguren die heel pathetisch kunnen werken.” Irritant, dat kan het het overmatig gebruik van de prolepsis óók zijn. Een item, dat maakte Arjen Lubach over dit fenomeen:

De eerste, dat is Rob niet. Zijn beroemdste voorganger, dat is waarschijnlijk Grand Jedi Master Yoda.

Op zoek naar meer eigentijdse taalinspiratie? Lees dan mijn blog ‘Waarom elke taalliefhebber eens naar rapper Boef moet luisteren‘.

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht! Dat kan via onderstaande knop of op info@jorithajema.nl.

NEEM CONTACT OP

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht!

NEEM CONTACT OP