Ondernemen in een crisisjaar

Doorgaans heb ik meer ideeën dan tijd. Daarom heb ik op mijn telefoon een groeiend lijstje met onderwerpen om over te schrijven. Een daarvan bleef al jaren in de wacht staan, omdat ik zelf twijfelde over de bedenker van de zin waar deze blog om draait. De nieuwe like-functie op LinkedIn geeft mij nu een uitkomst (zie onderaan). Lees deze blog over Lil’ Kleine en stem op mijn LinkedIn-post! Is deze zin een bewussie of een toevalstreffer?

“Ik heb een meisje op mijn schoot waarvan de borsten zijn vergroot”

Waarvan of van wie

Lil’ Kleine verwijst hier met het woord waarvan naar het meisje dat op zijn schoot zit. Maar dat is grammaticaal onjuist. Met waarvan verwijs je namelijk naar ‘dingen’ en met van wie verwijs je naar personen. Waarvan kan ook niet verwijzen naar schoot. ‘Schoot’ is namelijk een mannelijk woord, nog los van het feit dat een schoot geen borsten heeft. Een klein taalfoutje dus?

Er is een andere optie. Van de teksten van Lil’ Kleine druipt een combinatie van liefdesverdriet en haat. Jorik, zoals de rapper eigenlijk heet, geeft niets om het meisje dat hem afleiding moet geven. Ze is slechts een ‘ding’ voor hem. Daarom verwijst Kleine naar haar met ‘waarvan’.

Side note: vroegâ gebruikte men ook ‘wier’ (vrouwelijk en meervoud) en ‘wiens’ (mannelijk), maar de gemiddelde millennial kan daar helemaal niets mee. Bij Onze Taal vinden ze het omwisselen van ‘wier’ en ‘wiens’ ook geen grote fout. “Het naamvalsysteem bestaat immers niet meer (…). De taaladviesboeken adviseren vrijwel allemaal een andere constructie te gebruiken: de vrouw van wie. De redenering is: wier is verouderd en komt stoffig over.”

Waarom een toevalstreffer

De kleine Jorik heeft zijn middelbare school nooit afgemaakt. Het is dan niet logisch dat zijn Nederlands zó goed is dat hij zulke taalspelingen uit zijn mouw kan schudden. De overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft deze taalfout niet door, laat staan de jonge doelgroep van Lil’ Kleine. Over het algemeen zitten in zijn teksten ook weinig woordspelingen. En zoals hij zelf zegt in Gemaakt Voor Dit: “Ik kan niet veel, maar ik kan hitjes schrijven.”

Waarom een bewussie

Ik heb rappers hoog zitten. Zo schreef ik eerder al over de woordspelingen van Boef, een rapper waarmee Kleine veel optrekt. En ik houd een lijst met mooie zinnen en citaten bij, waarvan een groot gedeelte uit hiphopnummers komt. Rappers zijn de moderne poëten van deze eeuw. Uit onderzoek blijkt dat dat sommigen zelfs een grotere woordenschat hebben dan Harry Mulisch. Zoals vele rappers zit Lil’ Kleine bij hiphoplabel Top Notch, misschien is de zin daar in de studio bedacht. En het is geen argument, maar als taalliefhebber hoop ik gewoon op een bewussie.

Deel jouw mening

Het eindoordeel mag jij vellen. Is waarvan een taalkundige toevalstreffe? Of tilde Lil’ Kleine de money, cash, hoes met een bewussie écht naar een hoger niveau? Stemmen kan via de nieuwe like-functie op mijn LinkedIn-post. Insightful of verhelderend voor de toevalstreffer, Celebrate of gefeliciteerd voor de bewussie.

‘Zeg het me wél, houd je mond niet dicht.’

Coverafbeelding van Namam b.v.

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht! Dat kan via onderstaande knop of op info@jorithajema.nl.

NEEM CONTACT OP

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht!

NEEM CONTACT OP