Waarom elke taalliefhebber eens naar rapper Boef moet luisteren

Boef is bij vlagen geniaal. There, I said it. Hij ramde een mijlpaal in de grond, zo kunnen we nu wel vaststellen. Waar ik het over heb? Zijn optreden bij 101 Barz, het populaire hiphop-kanaal van BNN. Exact een jaar geleden* was hij er te gast en inmiddels is de aflevering meer dan 11 miljoen keer bekeken. En niet alleen zijn muziek is fijn. Elke taalliefhebber zou eens goed naar Boefs teksten moeten luisteren. Het is hoog tijd voor een ode aan SO naar Boef!

Jij bent haloef net als bacon. Ik wou naar Parijs maar wist niet of mijn bae kon.

Krankzinnige cijfers

Eerst wat statistieken. Boefs debuutalbum Slaaptekort haalde 4,6 miljoen streams op één dag, een record voor Nederlandse artiesten. Let wel: dan hebben we het alleen over Spotfiy. De zestien nummers van Slaaptekort stonden die dag allemaal in de top 20. Tel je de cijfers van Spotify en YouTube bij elkaar op, dan is zijn hitsingle Habiba inmiddels zo’n 50 miljoen keer beluisterd. En dan zijn we er nog niet. Boef heeft 1,5 miljoen unieke luisteraars op Spotify, 650 duizend volgers op Instagram en 384 duizend abonnees op YouTube.

Grappig dat je mij nu op je feest boekt, want ik had altijd lines maar niemand keek toen.

Boef scoort in alle opzichten

In de media wordt de geboren Algerijn vaak neergezet als een boef (sorry). Vaak genoeg is dat terecht, bijvoorbeeld toen hij een taakstraf kreeg voor het vernielen van een politieauto of het beledigen van agenten. Maar media weten ook dat Boef gelijk staat aan clicks. Boef in een kwaad daglicht stellen levert geld op, zo weten ze ook bij het AD.

tweet here

M’n moeder die ging stuk, dus ik moest het wel maken.

Woorden als zweepslagen
Maar dan waar het om draait: zijn muziek. Zijn woorden striemen strak als zweepslagen, zo oordeelde NRC. Minder te spreken zijn ze over ‘overzichtelijke onderwerpen, de drie-eenheid van seks, geld en zichzelf’. Maar juist op die momenten is Boef aan.

Je bent een leugenaar, jij komt vast uit Liechtenstein. Ik heb je zusje wel geneukt waarom lieg je, Stijn
Kan niet leven als een bouwvakker elke dag, maar ken een chick in de bouw fack ‘r elke dag.

Zijn kenmerkende flow is altijd agressief en ruw. Maar ook op momenten dat Boef de money–cash–hoes ontstijgt, is het bij vlagen prachtig. Zijn al zijn woordspelingen succesvol? Nee, dat ook weer niet. “Ik heb slaaptekort want ik slaap te kort”, dat kan beter. Maar dat doet-ie ook.

En voor m’n homie, weet je dat ik flappen trek, maar ben ik in België, logisch dat een Anderlecht.
Ik ga uit eten voor een goede prijs. Ik ben een uitgever, ze boeken mij.
Ik hoef geen kind, dagverblijf is te duur. Vandaar dat ik hele dag verblijf in de buurt.
Dames spelen zoet als snoep, maar ik ken die type dames.

In een van zijn optredens bij 101 Barz zegt Boef dat-ie de Nederlandse taal beter beheerst dan de meeste Nederlanders. Als je zijn eigen bijschriften op Instagram leest, ga je daaraan twijfelen. Maar een paar uur later zijn de teksten keurig geredigeerd, Boef en zijn management hechten daar waarde aan. Voor al die woordspelingen maak ik als taalliefhebber een buiging. Had je vroeger de letterdief, nu hebben we de woordenboef.

Meer taalinspiratie? Lees mijn blog ‘Prolepsis, zo noem je de Andersomliner van Arjen Lubach‘.

*Dit artikel is eerder geplaatst op de studentenwebsite Medium Magazine, waar ik drie jaar werkte. Het laatste jaar was ik er hoofdredacteur.