Wat ik dit jaar leerde als startende ondernemer

Als startende ondernemer komt er van alles op je af. Je wilt goed werk leveren bij je huidige klanten, terwijl je ook op zoek moet naar nieuwe opdrachten. Je belastingaangifte is voortaan per kwartaal en KvK-bellers hebben de allerbeste-nu-beslissen-aanbieding ooit. Gelukkig staat daar enorm veel plezier tegenover. Drie van mijn leermomenten deel ik graag met je.

1. Starten kan zonder uitgestippeld plan

Ik heb niet altijd de droom gehad om voor mezelf te beginnen. Sterker nog, mijn start was meer een ingeving van ‘het lot’ dan een groots uitgestippeld plan. Op 30 oktober 2017 kreeg ik namelijk te horen dat mijn contract als copywriter in loondienst niet zou worden verlengd. Het marketingbureau was tevreden over mijn prestaties, maar er was simpelweg te weinig werk. Onverwacht, dus knop om. Ik vroeg een einde-functioneringsgesprek aan en plaatste een oproepje op LinkedIn.

Acquisitie via posts op LinkedIn

Dankzij mijn post kreeg ik verschillende berichten van bedrijven en recruiters. Bij een aantal ben ik op gesprek gegaan en de interessantste baanaanbieding kwam van Ferdinand Vroon van jeugdzorginstelling Schakenbosch. Het ding: dit was een freelanceklus. Wel voor een half jaar, dus de risico’s van geen klus bij een startende onderneming waren klein. In feite was ik zo al gestart voordat ik echt begonnen was. Op donderdag 30 november vertrok ik bij het marketingbureau, op maandag 4 december begon mijn klus.

2. Waarom ondernemen zo leuk is

Als startende ondernemer is je werk veel diverser.In mijn eerste jaar werkte ik voor twaalf verschillende bedrijven. Van een jeugdzorginstelling tot een vermogensbeheerder en van marketingbureaus tot BNNVARA. Ik werkte als communicatieadviseur, copywriter, eindredacteur en projectleider. Juist deze afwisseling maakt voor mij ondernemen zo leuk. “Het is als een apotheker die eerst slechts twee laatjes van zijn praktijk mocht gebruiken”, zei mijn opdrachtgever Marleen den Hartog van Shoot the Messenger. “En dat je als ondernemer ineens die hele kast met medicijnen mag opentrekken.”

3. Kleine leermomenten

Btw-betalen is stom, maar btw-aftrekken des te leuker. Neem sowieso een boekhouder, dat geeft je een groot plezier. Niet alleen scheelt het een paar zaterdagen vloekend bonnetjes zoeken, maar voor (startende) ondernemers zijn er ook fiscale voordelen die je niet zomaar kunt googelen.

Een blijvende ergernis is de inbreuk op je privacy door de Kamer van Koophandel. Maar als je je telefoon op nachtmodus zet, kunnen anonieme bellers je niet bereiken. Verder is het bedrijfsfeest van een zzp’er niet zo gezellig, maar die van Van Lanschot Kempen en BNNVARA des te meer. En het nummer ‘Jonge Ondernemer’ van The Opposites is nog toffer dan voorheen.

Tekst loopt verder na de video.

Prachtig cadeau

Was het dan alleen maar koek en ei? Eerlijk gezegd: eigenlijk wel. Een klein verbeterpunt is dat ik vaker ‘nee’ moet zeggen als lastminuteverzoeken van klanten mijn planning doorkruisen. Maar dankzij diezelfde klanten heb ik niet één dag zonder werk gezeten en leer ik veel van diverse sectoren van de bv Nederland. Een prachtig cadeau, als je net zoals ik een brede interesse en een gezonde nieuwsgierigheid hebt. De ingeving van het lot bleek een lot uit de loterij.

Lees meer over Jorit Hajema.

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht! Dat kan via onderstaande knop of op info@jorithajema.nl.

NEEM CONTACT OP

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht!

NEEM CONTACT OP