Wat je moet weten over het videoplatform Facebook Watch

Watch out YouTube, Netflix en tv! Facebook is officieel gestart met Facebook Watch, een nieuwe videodienst. Voor nu is Watch voor maar een paar mensen en merken in Amerika beschikbaar, maar het zal niet lang duren voordat de feature ook beschikbaar is in Nederland.

Social streamen

Bij de lancering van de videodienst is het meteen duidelijk: video’s kijken op Facebook moet social zijn. Het bedrijf investeert daarom in verschillende community georiënteerde series, waarbij fans en kijkers invloed hebben op de uitzending. Samenwerkingen met BuzzFeed en Vox moeten eveneens leiden tot goed, social content.

Ook sport kijken wil het bedrijf social maken. Eens per week gaat het namelijk live een honkbalwedstrijd uitzenden, iets wat bij de sportgekke Amerikanen ongetwijfeld aanslaat. Als je de stream kijkt, kun je in de reacties live commentaar leveren op de wedstrijd. Ook is het mogelijk een chatgroep met vrienden op te zetten.

Verschillen met YouTube

Voor nu kan nog niet iedere gebruiker zelf video’s uploaden, in tegenstelling tot grote concurrent YouTube. Bij de lancering van Watch kondigde Facebook aan de nieuwe functie stap voor stap te willen uitrollen. Wij* vermoeden daarom dat Facebook de functies van YouTube grotendeels zal kopiëren, zoals het bedrijf eerder ook deed met Instagram Stories en Snapchat.

Voor dat het zover is, heeft Facebook Watch nog een lange weg te gaan. Op YouTube wordt elke dag voor meer dan 1 miljard uur gestreamd, op Facebook ‘slechts’ 100 miljoen uur. Een ander probleem voor Facebook is dat de gemiddelde kijktijd voor video’s veel lager ligt. De kanttekening hierbij is dat video’s in de huidige situatie los in je tijdlijn verschijnen, maar straks een eigen, aantrekkelijke plek krijgen.

Facebook Watch blog

Facebook Watch in Nederland

Als Watch beschikbaar wordt in Nederland kun je de video’s bekijken via een nieuwe tab op Facebook. Het platform geeft gebruikers daar een gepersonaliseerde Watch-pagina met aanbevelingen. Ook kun je video’s vinden in de categorieën ‘most talken about’, ‘what’s making people laugh’ en ‘what friends are watching’.

*Deze blog is geschreven voor Yune.nl door Jorit Hajema en Jasper Stronks

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht! Dat kan via onderstaande knop of op info@jorithajema.nl.

NEEM CONTACT OP

Laten we kennismaken

Van de jeugdzorg tot vermogensbeheer en van media tot consultancy – ik voel me overal thuis. Ik hoor graag wat ik voor je kan betekenen, dus stuur me een bericht!

NEEM CONTACT OP